Suojärvellä juhlittiin Karjalan vapautusta

Jatkosodan päättymisen 70-vuotisjuhlan kunniaksi Suojärven piirissä järjestettiin sotahistorian festivaali. Festivaalin osana pietarilaiset ja petroskoilaiset sotahistorian harrastajat rekonstruoivat puna-armeijan ja suomalaisten joukkojen taistelua Karatsalmella kesällä 1944.

Suojärven piirin Karatsalmella Suojärven-Vegaruksen ajotien 8. kilometrillä järjestettiin sotahistorian festivaali nimeltä Itä-Karjalan linjat. Suojärvi 1944. Festivaali omistettiin jatkosodan päättymisen 70-vuotisjuhlalle. Sen järjestäjinä olivat Petroskoin sotahistorian harrastajien kerho Stjag ja Pietarin sotahistoriallinen yhdistys Epoha.

— Tilaisuuksiemme tarkoitus on popularisoida kotiseudun sotahistoriaa ja kasvattaa lasten ja nuorten sotahistorian tuntemusta ja isänmaanrakkautta. Myös niistä voisi tulla hyvä matkailubrändi Karjalalle, Stjag-kerhon puheenjohtaja Juri Moskaljov huomauttaa.

Epoha-yhdistyksen johtajan Vladimir Oleinikin mukaan sotahistorialliset festivaalit ja rekonstruktiot luovat sovintoa ihmisten kesken ja näyttävät, että sota on paha asia.

Jatkosodan päättymiseen liittyvä historiallinen rekonstruktio on järjestetty Karatsalmella jo toista kertaa. Järjestäjillä on aikomus tehdä siitä jokavuotinen tapahtuma.

Stjag ja Epoha ovat järjestäneet Suojärven piirissä myös talvisotaan kuuluvia rekonstruktioita. Näitä pidetään Kollasjärvellä maaliskuussa. Se myös kuuluu Itä-Karjalan linjat –sarjaan.

— Yhteistyössä olemme järjestäneet sotahistoriallisia rekonstruktioita vuodesta 2006. Ne ovat hyvin suosittuja, ja niihin on kokoontunut aina riittävästi katsojia Venäjän eri kaupungeista sekä Suomesta, Oleinik toteaa.

Stjag ja Epoha ovat rekonstruoineet myös ensimmäisen maailmansodan 1914—1918, Venäjän kansalaissodan 1917—1922 ja suuren isänmaallisen sodan 1941—1945 tapahtumia. Rekonstruktioiden lisäksi ne ovat järjestäneet Venäjän eri alueilla sota-aiheisia näyttelyitä ja luentoja.

Ampumista ja räjähdyksiä ilman uhreja

Karatsalmen sotahistorian festivaaliin kuuluivat sotahistoriallinen rekonstruktioesitys, kenttäkeittiö sekä kulttuuriohjelma.

Rekonstruktiossa esitettiin puna-armeijan suurhyökkäystä Suojärven suunnalla kesällä 1944. Oleinikin mukaan esityksen pitopaikka oli valittu tietoisesti.

— Kesällä 1944 Karatsalmella käytiin kovia taisteluita, jotka olivat osa Syvärin—Petroskoin operaatiota. Aina jatkosodan loppuun asti siellä kulki rintamalinja. Myöhemmin nuo taistelut pääsivät Neuvostoliiton sotilaskorkeakoulujen taktiikan oppikirjoihin, Oleinik kertoo.

Järjestäjät katsoivat Karatsalmea hyväksi paikaksi siitäkin syystä, että se on lähellä Suojärven kaupunkia. Täten monilla ihmisillä oli mahdollisuus osallistua tapahtumaan.

Rekonstruktiossa käytettiin historiallisten panssariautojen ja tykkien malleja vuodelta 1944. Siinä oli esillä monipuolisia neuvostoliittolaisia ja suomalaisia ampuma- aseita. Ilotulitteet ja erikoistehosteet tekivät esityksestä hyvin vaikuttavan.

Järjestäjien mukaan Karatsalmen sotahistorian festivaali on kiinnittänyt puoleensa tänä vuonna suurempaa huomiota kuin viimeksi. ”Taisteluihin” osallistui tällä kertaa yhä enemmän ”sotilaita” ja ”siviilejä”. Myös Karjalan tasavallan hallitus liikunta-, urheiluja nuorisoasiainministeriön nimissä auttoi festivaalin järjestelyssä.

— Valitettavasti suomalaiset ovat tilaisuuksissamme silti harvinaisia vieraita. Minusta syynä on se, että suomalaisissa joukkoviestimissä on mainostettu niukasti tällaisia tapahtumia, Moskaljov pahoittelee.

Sergei Karpov
Karjalan Sanomat, 27. elokuuta 2014