Sota ei unohdu koskaan

Räjähdyksiä, ammuntaa ja aseistautuneita sotilaita. Se ei kuitenkaan, ollut sotaa vaan taistelunäytös, jonka esittivät Petroskoin ja Pietarin sotahistorian ystävien klubit. Katsojina olivat neljännen sotahistoriallisen Karjalan taistelulinjat. Kollasjärvi -festivaalin osanottajat ja vieraat. 21. maaliskuuta talvisodan 1939-1940 päättymisen kunniaksi pidetyn festivaalin järjestivät Suojärven piirinhallitus, Karjalan historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelukeskus ja sotahistorian ystävien Stjag-klubi.

Festivaali kuuluu projektiin Kollaan molemmin puolin: menneisyydestä nykypäivään. Projektin tavoitteena on tehdä tunnetuiksi Kollasjärven seudun historiallisia paikkoja. Siellä on kenttälinnoituksiaja sotilashautoja. Suunnitelmissa on perustaa paikkakunnalle Luoteis-Venäjän ensimmäinen historiallinen puistomuseo, jonka nimeksi tulee Kollasjärvi.

Festivaali alkoi seppelten laskemisesta neuvostoliittolaisten ja suomalaisten sotilaiden haudoille. Sitten sotilaat asettuivat talvisodan aikaisiin asemiin. "Taistelu" herätti suurta kiinnostusta. Varsinkin koulupojat seurasivat tapahtumaa lumoutuneina, iloitsivat lopuksi solmitusta välirauhasta ja etsivät lumesta hylsyjä muistoksi.

"Taistelun" jälkeen festivaalin osanottajat saivat maistaa sotilaspuuroa kenttäkeittiöstä ja kuunnella sotavuosien lauluja, joita veteraanien kuoro esitti.

Festivaaliin saapuneet suomalaiset vieraat kertoivat, että heillä on säilynyt lapsuuden muistoja talvisodasta. Eräs tapahtumaa seurannut suomalainen luonnehti "taistelua" niin totuudenmukaiseksi, että siitä oli puuttunut vain ankara pakkanen.

Festivaaliin osallistui kaikkiaan noin puolitoista tuhatta henkeä: sota-aiheen tutkijoita, matkailubisneksen edustajia, vieraita Petroskoista ja muualta Karjalasta sekä Suojärven ja lähikylien asukkaita. Festivaali houkutteli paikalle varsinkin koululaisia ja opiskelijoita. Se oli heille hyvä historian oppitunti.

Jelena BALYKOVA
Karjalan Sanomat, N 13 2004