"Karjalan rajat. Rajakontu" -sotahistoriallinen festivaalit

Laatokan Karjalan Pitkärannan piirin vanhassa Rajakontu-kylässä pidettiin 15. elokuuta 2004 jo kolmantena vuotena peräkkäin sotahistoriallinen Karjalan rajat-festivaali.

Ei ollut sattuma, että festivaali järjestettiin tähän paikkaan. Itse kylän nimi muistuttaa siitä, että se sijaitsi useaan otteeseen rajan tuntumassa. Laatokan seudulla kulkenutta rajaa vedettiin ja siirrettiin viime vuosituhannen aikana monta kertaa. Tästä ovat osoituksena rajamerkit eli kivet, joiden avulla valtionraja ennen vanhaan merkittiin. Yksi sellainen kivi on nimeltään Variskivi, se oli vuoden 1618 Ruotsin ja Venäjän välisen rajan merkkikivi. Kivi on nykyään Laatokan rannalla kahden kilometrin päässä kylästä. Toinen säilyneistä kivistä on itse kylässä, sen toisella puolella lukee "SNTL" ja toisella "Suomi". Kivi oli vuodesta 1917 vuoteen 1940 Neuvostoliiton ja Suomen välisen rajan merkkinä.

15. elokuuta 2004. Rajakontu. Festivaalit, 2004
Rajakontu. Festivaalit, 2004
© Olga Vlasova

Seudulla käydyistä taisteluista muistuttavat 1930-luvun loppupuolelta säilyneet rautabetonista tehdyt puolustuslaitteet (kahdelle niistä on rakennettu puutaloja), sekä toisen maailmansodan aikana kaatuneiden neuvostosotilaiden muistomerkki. Rajakontu-kylässä olevalla sankarihaudalla järjestettiin muistotilaisuus, joka on kaikkien Karjalan alueella käytyjen taistelujen paikalle järjestettävien sotahistoriallisten festivaalien välttämätön osa. Muistotilaisuuden tarkoituksena on osoittaa kunniaa niille, jotka puolustivat isänmaatamme sotavuosina.

Festivaalin vieraat saivat kuvan isänmaallisen sodan tapahtumista seuraamalla vuoden 1944 taistelun historiallista rekonstruktiota, jonka esittivät Petroskoin ja Pietarin sotahistorian klubien jäsenet. Sinä vuonna Karjala vapautettiin saksalais-suomalaisista miehittäjistä. Tänä vuonna taisteluun osallistui kahdeksankymmentä "sotilasta".

Festivaalin kulttuuriohjelma liittyi kokonaan sota-aiheeseen: torvisoittokunnan säestyksellä laulettiin sodanaikaisia lauluja, Pitkärannan kotiseutumuseo järjesti retken sotahistoriallisille kohteille. Ja ne joita erityisesti onnisti, veivät mukanaan hylsyn muistoksi näkemästään festivaalista.

15. elokuuta 2004. Rajakontu. Festivaalit, 2004
Rajakontu. Festivaalit, 2004

Rajakontu-kylä sijaitsee kansainvälisellä Sinisellä tiellä, ja sillä on tulevaisuuden näkymiä sekä rikas sotahistoriallinen perintö, jokaliittyy Venäjän, Ruotsin ja Suomen välisiin suhteisiin eriaikakausina. Tämän aineiston hyödyntämistä kulttuuri-, koulutus- ja matkailutoiminnassa tavoittelee projekti nimeltään "Raja. Venäjän, Ruotsin ja Suomen välisten suhteiden historiaa Laatokan seudulla", jonka puitteissa festivaali järjestetään vuosittain.

Festivaalin järjestäjiä ovat Pitkärannan kaupungin ja Pitkärannan piirin paikallinen itsehallinto, Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön kulttuuri- ja historiallisten muistomerkkien suojelun ja hyödyntämisen valtionkeskus, sotahistorian ystävien Stjag-niminen klubi.

Karjalan rajat. Rajakontu -festivaali päätti tasavallan ohjelman mukaisesti vuonna 2004 pidettyjen Karjalan rajat -nimisten festivaalien sarjan, joka omistettiin Karjalan vapauttamisen 60-vuotisjuhlalle.

Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön
historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelun ja käytön
keskuksen lehdistöpalvelu