"Karjalan rajat. Rajakontu" -sotahistoriallinen festivaalit

17. elokuuta v.2003 jo toisella kerralla Rajakontu-kylässä pidettiin jokavuotinen Karjalan rajat -sotahistoriallinen festivaali. Yli tuhatta ihmistä kokoontui festivaaliin.

Tämän paikan valinta ei ollut sattumaa. Rajakontu sijaitsee Sininen tie -kansainvalisellä matkailureitillä. Kylällä on rikas sotahistoriallinen perintö, joka on yhdistetty Venäjän, Ruotsin ja Suomen eri aikojen välistä suhteita: rajakiviä, jotka merkitsivät Ruotsin ja Venäjän valtiollisen rajan v.1618 myöskin Neuvostoliiton ja Suomen rajan v.1917-1940, 1930-luvun lopussa rakennettuja betonipuolustuslaitteita, Toisen maailmansodan aikana kaatuneiden venäläisten sotilaiden hautausmaa.

17. elokuuta 2003. Rajakontu. Festivaalit, 2003
Rajakontu. Festivaalit, 2003
© Sergei Lapshov

Katsojat tulivat kahden taistelukohtauksien silmännäkijiksi: novgorodilaisten ja karjalaisten ja ruotsalaisten viikinkien välissä (1200-luku), työläisten ja talonpoikien puna-armeijan joukko-osastojen välissä. Niihin osallistui sotahistorian harrastelijoiden klubien jäseniä Petroskoista ja Pietarista. Tänä vuonna oli yli sataa "taistelijaa".

Kauniit riitarinvarustukset, aidot sotilaspuvut ja aseet taistelukohtuksin ja pyroteknisten tehostein vahvistivat näytännön vaikutelmaa.

17. elokuuta 2003. Rajakontu. Festivaalit, 2003
Rajakontu. Festivaalit, 2003

Festivaalin vieraat osallistuivat Pitkärannan museon asiantuntijoiden järjestävässä Rajakontu. Historiallisen kaudet -retkeilyssä. Sen kuluessa oli Variskiven tuntemus. Tämä on 1600-luvun muistomerkki Laatokan rannikolla.

Festivaalin ohjelmassa oli riitarinvarustuksen, -aseiden ja keskiajan naisten pukujen esittely. Kerrottiin näiden pukujen historian luomisesta. Pitkärannan piirin järjestöt osallistuivat venäjän, karjalan, suomen, ruotsin ruoan kilpailuihin. Salmen maaseudun kulutusosuuskunta voitti kolmessa kilpailuissa: Paras venäjän keittiön ruoka, Paras karjalan keittiön ruoka, Paras ruotsin keittiön ruoka. Kulttuuriohjelmassa oli Pitkärannan piirin kansanlaulu- ja tanssiyhtyeiden esityksiä. Festivaalin vieraat tulivat viihdekilpailujen osanottajiksi.

Karjalan rajat -sotahitoriallinen festivaali pidettiin Raja. Ruotsin, Venäjän ja Suomen keskinäissuhteet Karjalan Laatokassa -projetkin raamoissa. Sen aloitteentekijinä ovat Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelun ja käytön valtiollisen keskus ja Pitkärannan piirin paikallishallinto. Projekti on suunnattu sotahistorian kohteiden mukaan vetäminen sosiaalis-taloudelliseen ja kulttuuritoimintaan.

Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön
historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelun ja käytön
keskuksen lehdistöpalvelu