"Karjalan rajat. Rajakontu" -sotahistoriallinen festivaalit

18. elokuuta yli tuhat henkeä tuli Raja-Kondushin kylään, joka sijaitsee kansainvälisen Sinisen tien varrella. Kylän historia on eri aikakausina liittynyt Venäjän ja Ruotsin välisten suhteiden historiaan. Kylästä löytyvät rajakivet, jotka merkitsivät vuoden 1618 Venäjän ja Ruotsin välistä rajaa, kylän kautta kulki vuosien 1917-1940 Neuvostoliiton ja Suomen välinen raja; paikalla on 1930-luvun lopun betonilinnake ja toisen maailmansodan aikana kaatuneiden neuvostosotilaiden muistomerkki.

18. elokuuta 2002. Rajakontu. Festivaalit, 2002
Rajakontu. Festivaalit, 2002

Katsojat saivat nähdä kaksi sotahistoriallista esitystä: toinen oli karjalaisten ja novgorodilaisten sekä vastapuolena ruotsalaisten viikingien välinen yhteenotto (1200-luku), toinen puna-armeijan ja Suomen armeijan sotilaiden välinen selkkaus (1941). Molempia esittivät Petroskoin ja Pietarin sotahistorian yhdistysten jäsenet.

Näyttelijöiden upea ritarivarustus, alkuperäiset univormut ja aseet sekä pyrotekniset tehosteet ja näyttävät taistelunäytökset vaikuttivat kovin todenmukaisilta.

18. elokuuta 2002. Rajakontu. Festivaalit, 2002
Rajakontu. Festivaalit, 2002

Festivaalivieraat osallistuivat myös Pitkärannan museon työntekijöiden valmistamaan retkeen nimeltään "Raja-Kondushi. Historian merkkipylväitä", johon kuului myös käynti kuuluisalla Variskivellä, Laatokan rannan kuuluisalla 1600-luvun muistomerkillä.

Kaikki nämä tapahtumat osoittivat, kuinka laajoja ovat Karjalan Laatokan-puoleisen osan mahdollisuudet hyödyntää alueen sotahistoriallisia muistomerkkejä ja kehittää projektia edelleen.

Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön
historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelun ja käytön
keskuksen lehdistöpalvelu