Karjala – Suomi
Sotahistoriallinen matkailu

Karjalan alueella sijaitsee yli 500 sotahistorian kohdetta keskiajasta alkaen. Monet niistä ovat sopivia matkailukohteita. Suurin osa näistä kohteista kuuluu Toisen maailmansodan aikaan.

Ne ovat osa Venäjän ja Suomen yhteitä sotahistoriaa.

Kansainvälisiä sotahistoriallisia matkailureitteja kehitetään Karjalan ja Suomen matkailijoille. Matkailukohteina voivat olla aidot puolustuslaitteet, kenttälinnoitusten osat, taistelupaikat ja muistomerkit.

Viime aikoina Karjalassa on työskennelty sotahistorian kohteiden saamiseksi mukaan turistikohteiden joukkoon.

Suojärven, Pitkärannan, Aunuksen, Karhumäen, Kalevalan piirissä suunnitteltaan kiinostavia sotahistoriallisia matkailureittejä. Sotahistoriallisia kohteita kunnostetaan ja niiden yhteyteen valmistellaan teemanäyttelyjä. Sotahistoriallisten klubien tekemä Karjalan rajat. Kollasjärvi -sotahistoriallinen festivaali ja taistelutoimien rekonstruointi ovat suosittuja tapahtumia. Festivaalin iskulause: Menneiden sotien teitä – rauhaan!

Talvisodan museolla Suomussalmella ja Talvisodan monumentilla on suuria mahdollisuuksia kansainvälisenä sotahistoriallisena matkailukohteena. Karjalassa ja Suomessa kasvaa kiinnostusta sotahistorian kohteisiin, siksi yhteisen matkailureitin järjestäminen on lähiajan tehtävä.

Valentina Markova
Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön
historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelun
ja käytön valtiollisen keskuksen varajohtaja