Rajakontu

Monien vuosisatojen aikana Karjalan alueelle oli keskitetty Venäjan, Ruotsin ja Suomen geopoliittisia etuja. Monia historiallisia kohteita oli säilynyt nykyaikaan saakka. Ne kuvaavat näiden maiden keskinäissuhteita, ensi sijassa sotilaallisten konfrontaatioiden aikana.

Eräs niistä on Pitkärannan piirin Rajakontu-kylä, joka on aina ollut strategisena kohteena sotatoimien linjalla. Tämä kylä eri aikana on ollut lähellä Venäjän, Ruotsin ja Suomen rajaa.

Syyskuu 2004. Rajakontu
Rajakontu

Rajakontu sijaitsee Karjalan Laatokan alueella Aunus – Pitkäranta -tiellä 2 km:n päässä Laatokasta. Ensimmäinen maininta kylästä löytyy vuodelta 1568 arkistoasiakirjoista Kontu -nimellä. Nykyään sen perinteisestä asuinrakennuksesta näkee karjalaisten ja suomalaisten puurakentamisen erikoispiirteiden yhdistelmä, koska Rajakontu sijaitsee aunuksenkarjalaisten ja Karjalan Laatokan pohjoisosan suomalaisten etnisten alueiden rajalla.

Kylässä on säilynyt historian muistomerkkejä jotka ovat yhdistetty Venäjän, Ruotsin ja Suomen eri aikojen välistä suhteita, ennen kaikkea rajakiviä, jotka merkitsivät Ruotsin ja Venäjän valtiollisen rajan v.1618 myöskin Neuvostoliiton ja Suomen rajan v.1917-1940.

Heinäkuu 1999. Rajakontu
Rajakontu
Neuvostoliiton bunkkeria
© Valeri Guljaev

Venäjän ja Suomen keskinäissuhteiden historian traagisiin sivuihin ovat liitetty Toisen maailmansodan ajan (v.1939-1940, 1941-1945) sotahistoriallisia kohteita. Rajakontu-kylässä sijaitsee venäläisten sotilaiden hautausmaa. Mielenkiintoisia sotahistorian muistomerkkejä ovat 1930-luvulla rakennettuja betonipuolustuslaitteita, jotka olivat Neuvostoliiton puolustusjärjestelmän osana.

Kylä sijaitsee Sinisellä tiellä -kansainvälisellä matkailureitilla.