"Karjalan rajat. Kollasjärvi" -sotahistoriallinen festivaalit

30 km:n päässä Suojärven kaupungista sijaitsevalla Kollasjärven historiallisella muistoalueella järjestettiin 13. maaliskuuta 2005 viides "Karjalan rajat. Kollasjärvi"-niminen sotahistoriallinen festivaali.

Festivaalin järjestäminen siihen paikkaan ei ollut mikään sattuma. Täällä toisen maailmansodan aikana kolmesti vuosina 1939-1940, 1941, 1944 oli käyty kiivaita sotatoimeja. Muistona niistä tapahtumista ovat suomalaisten ja neuvostojoukkojen kenttälinnoitteiden osat, kaatuneiden sotilaiden hautauspaikat ja muistomerkit.

Festivaalin osanottajat pitivät hiljaisuushetken ja laskivat seppeleet kunnioittaen kaatuneiden sotilaiden muistoa.

13. maaliskuuta 2005. Kollasjärvi. Festivaalit, 2005
Kollasjärvi. Festivaalit, 2005
© Aleksei Zabelin

Yleisölle esitettiin talvisodan vv. 1939-1940 aikaista sotilasunivormua ja ampuma-aseita sekä myös selostettiin Kollaan alueella käydyistä sotatoimeista.

Festivaalin päätapahtumana oli Petroskoin ja Pietarin sotahistoriaharrastajaklubien tekemä sotahistoriallinen rekonstruktio. Oikeat sotilaspuvut, aseet, pyrotekniset tehosteet, mieleenpainuvat taistelukohtaukset elävästi muistuttivat niitä sodanaikaisia tapahtumia.

13. maaliskuuta 2005. Kollasjärvi. Festivaalit, 2005
Kollasjärvi. Festivaalit, 2005

"Taistelun" jälkeen festivaalin vieraat saivat maistella sotilaspuuroa kenttäkeittimestä, osallistua urheiluohjelmiin, testata taitoaan ampumahallissa, lämmitellä nuotion lähellä kuunnellen veteraanikuoron esittämiä sota-ajan lauluja.

"Kollasjärvellä" kävi sinä päivänä noin kaksi tuhatta ihmistä. Karjalan asukkaiden lisäksi siellä oli myös vieraita Leningradin alueelta, Pietarista, Moskovasta ja Suomesta.

"Karjalan rajat. Kollasjärvi"- festivaali aloitti Suuren Voiton 60-vuotisjuhlalle omistettujen sotahistoriallisien festivaalien Paraadin.

Festivaalin järjestivät Suojärven piirin itsehallinto ja Tasavallan kulttuuriperinnekohteiden valtiosuojelukeskus.

Elena Balikova, Elina Taroeva
Tasavallan kulttuuriperinnekohteiden valtiosuojelukeskus