"Karjalan rajat. Kollasjärvi" -sotahistoriallinen festivaalit

Räjähdyksiä, laukauksia, aseistautuneita sotilaspukuisia miehiä. Tuo ei ollut sota, vaan sotatoimien rekonstruktio, jonka panivat pystyyn Petroskoin ja Pietarin sotahistorian harrastajat. Tuon mieleenpainuvan näytöksen saivat nähdä IV sotahistoriallisen Karjalan rajat. Kollasjärvi -nimisen festivaalin osanottajat ja vieraat. Tapahtuma järjestettiin 21. maaliskuuta 2004 Suojärven piirissä Kollasjärven historiallisella muistoalueella. Festivaali omistettiin talvisodan 1939-1940 päättymiselle. Järjistäjinä olivat Suojärven piirin itsehallinto, Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön Historiallisten ja kulttuurimuistomerkkien suojelu- ja käyttökeskus sekä Stjag-niminen sotahistorian harrastajien klubi.

Festivaalia vietettiin sosiokulttuurisen Kollaan molemmin puolin: menneestä nykyaikaan -verkkoprojektin puitteissa. Projektin tarkoituksena on Kollasjärven sotahistoriallisten kohteiden tunnetuksitekeminen. Noita kohteita ovat kenttälinnoitteet, joukkohaudat ja muistomerkit. Projektin pitkän aikavälin tavoitteena on Luoteis-Venäjän ensimmäisen sotahistoriallisen Kollasjärvi-puistomuseon perustaminen.

21. maaliskuuta 2004. Kollasjärvi. Festivaalit, 2004
Kollasjärvi. Festivaalit, 2004
© Olga Vlasova

Festivaalin aluksi tehtiin kunniaa kaatuneille ja laskettiin perinteiseen tapaan seppeleet suomalaisten ja neuvostosotilaiden haudoille. Sitten ammuttiin kunnialaukaus, ja "sotilaat" asettuivat asemiinsa. Vaikutelma oli sitäkin voimakkaampi, kun ne olivat oikeita sodanaikaisia puolustuslinjoja. Tapahtuman tämä osa oli yleisön erityisessä suosiossa. Pikkupojat olivat kaikkein kiinnostuneimpina seuranneet "taistelua", ja he iloitsivat eniten, kun entiset viholliset tekivät rauhan. Tuohon symboliseen rauhansolmimiseen päättyvät kaikki tällaiset tapahtumat. Katsojien teki mieli löytää lumesta hylsy muistoksi ja ampua. Festivaalin järjestäjät huomioivat tämän mahdollisuuden. Kaikki halukkaat saivat ampua maaliin ilmakiväärillä ampumahallissa.

"Taistelun" jälkeen festivaalin osanottajat saivat maistaa puuroa kenttäkeittimestä ja osallistuivat sota-aiheeseen liittyviin kulttuuritapahtumiin. Veteraanikuoro lauloi sota-ajan lauluja.

21. maaliskuuta 2004. Kollasjärvi. Festivaalit, 2004
Kollasjärvi. Festivaalit, 2004
© Olga Vlasova

Festivaalin suomalaiset vieraat muistavat talvisodan lapsuuden ajoilta. Yksi heistä sanoi, että "taistelu" vaikutti hyvin todentuntuiselta, pakkasia vain puuttui.

Festivaaliin osallistui toista tuhatta ihmistä. Heidän joukossaan oli sotaa tutkivia asiantuntijoita, matkailualan ihmisiä, Petroskoin, Suojärven ja lähikylien asukkaita sekä muualta tasavallan alueelta tulleita vieraita. Erityisen paljon oli nuoria, koululaisia ja opiskelijoita. Festivaalin järjestäjät uskovat, että nuoret muistavat kauan näkemäänsä, ja tämäntyyppiset tapahtumat auttavat heitä paremmin kuin oppikirjat ymmjärtämään kotimaan historiaa.

Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön
historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelun ja käytön
keskuksen lehdistöpalvelu