"Karjalan rajat. Kollasjärvi" -sotahistoriallinen festivaalit

23. maaliskuuta v.2003 Suojärven piirissä Kollaan muistohistoriallisella alueella pidettiin kolmas Karjalan rajat. Kollaa -sotahistoriallinen festivaali, joka oli omistettu talvisodan päättämiselle. Sen järjestäjinä olivat Suojärven piirin paikallishallinto, Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelun ja käytön valtiollinen keskus ja Petroskoin sotahistorian Stjag (Lippu) -klubi. Festivaali oli sosiaalisen ja kulttuurin Kollaan molemmin puolin -projektin puitteissa. Projektin päätarkoituksena on Kollaan sotahistoriallisen potentiaalin käyttö. Toisen maailmansodan tapahtumien tutkimista ja tunnetuksi tekemistä varten. Tämä alue on hyvin arvokas sotahistorian ja historiallisten kohteiden säilyttämisen kannalta. Täällä kolmesti Talvisodan (v.1939-1940) ja Suuren Isänmaallisen sodan aikana (v.v.1941, 1944) oli suomalaisten ja venäläisten sotajoukkojen aktiivisia taisteluyhteenottoja. Verisistä taistelusta kertoo täällä kaatuneiden venäläisten, suomalaisten ja saksalaisten soturien lukuisia hautauspaikkoja, säilyneiden kenttälinnoitusten osia: taisteluhautoja, panssariestekaivantoja ja -kiviesteitä, korsuja, konekivääripesäkeitä.

23. maaliskuuta 2003. Kollasjärvi. Festivaalit, 2003
Kollasjärvi. Festivaalit, 2003

Yli 500 katsojaa, joiden joukossa oli Petroskoin ja korkeakoulujen opiskelijoita, koululaisia Petroskoista, Suojärvestä, Loimola- ja Piitsijoki-kylistä, vieraita Suomesta tuli Petroskoin ja Pietarin sotahistoriallisten klubien jäsenien tekemän talvisodan ajan taistelun rekonstruoinnin silminnäkijiksi. Aidot sotilaspuvut, aseet, pyrotekniset tehosteet vahvistivat näytännön vaikutelmaa.

V.2003 Suojärven piirin paikallishallinnon päättivät perustamaan Kollaan alueella sotahistoriallisen museo-puiston, jonkun toiminnan kuuluu tieteellinen tutkimus-, kulttuuri-, valistus-, matkailutyötä. Tämä on ensimmäinen sotahistoriallisten kohteiden käytön kokeilu Venäjän luoteisosassa.

23. maaliskuuta 2003. Kollasjärvi. Festivaalit, 2003
Kollasjärvi. Festivaalit, 2003

Myöskin festivaalin tarkoituksena oli Kollaan matkailupotentiaalin esitys, koska se sijaitsee Sininen tie -matkailureitillä.

Petroskoin 15:n matkailutoimistojen edustajaa ottivat osaa mainosreittiin, jonka järjesti Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelun ja käytön valtiollinen keskus. Monet niistä mainitsivat, että festivaali voidaan liittää turistiohjelmaan.

Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön
historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelun ja käytön
keskuksen lehdistöpalvelu