"Karjalan rajat. Kollasjärvi" -sotahistoriallinen festivaalit

Jo toista vuotta Suojärven piirissä on kehitetty verkkoprojektia nimeltään Kollaan molemmin puolin: menneestä nykypäivään. Sen osanottajien joukkoon liittyy yhä uusia valtiollisia organisaatioita ja kansalaisjärjestöjä.

Karjalan tasavallan kulttuuriministeriön historiallisten muistomerkkien suojelu- ja käyttökeskuksen, Karjalan tiedekeskuksen kieli- ja historiainstituutin sekä Suojärven ja Pitkärannan paikallisten itsehallintojen aloitteesta 15.-17. maaliskuuta Suojärvessä pidettiin II kansainvälinen sotahistoriallinen tapahtuma Entisiä sotateitä pitkin rauhaan, joka omistettiin talvisodan 1939-1940 päättymisen 62-vuotispäivälle. Tapahtuma oli monipuolinen ja veti puoleensa katsojia.

17. maaliskuuta 2002. Kollasjärvi. Festivaalit, 2002
Kollasjärvi. Festivaalit, 2002

Tapahtuman lopuksi järjestettiin 17. maaliskuuta sotahistoriallinen näytelmä 30 kilimetrin päässä Suojärven kaupungista Kollasjärven sotahistoriallisella muistomerkillä. Sen tarkoituksena oli osoittaa, mitä mahdollisuuksia tarjoaa matkailun kehittämiseksi Sinisellä tiellä sijaitseva turistikeskus.

Matkatoimistojen edustajat, paikalliset asukkaat ja vieraat saivat nähdä talvisodan aikaisen taistelun rekonstruktion, jonka esittivät Petroskoin ja Pietarin sotahistoriankerhojen jäsenet. Tapahtuma järjestettiin samalle paikalle, missä talvisodan aikana 1939-1940 suomalaiset ja neuvostoliittolaiset joukot kävivät kiivaita taisteluja.

Oikeat sotilaspuvut, aseet, pyrotekniset efektit ja näyttävät taistelukohtaukset muistuttivat elävästi menneistä ajoista.

17. maaliskuuta 2002. Kollasjärvi. Festivaalit, 2002
Kollasjärvi. Festivaalit, 2002

Tapahtuman aluksi ja lopuksi laskettiin seppeleet suomalaisten ja neuvostoliittolaisten sotilaiden haudoille sekä Surunristi-monimentille Pitkärannassa ja ammuttiin kunnialaukaus.

Kaikista sotahistoriallisen tapahtuman puitteissa järjestetyistä toimenpiteistä kerrottiin laajalti tasavallan ja paikallisissa lehdissä. Tapahtuma sai osakseen huomiota tiede- ja kulttuuripiireissä sekä yleisön keskuudessa.

Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön
historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelun ja käytön
keskuksen lehdistöpalvelu