"Karjalan rajat. Karhumäki" -sotahistoriallinen festivaalit |
Suuren Voiton 60-vuotisjuhlalle omistettu sotahistoriallisien "Karjalan rajat"- festivaalien Paraati jatkuu. Se on alkanut maaliskuussa Suojärven piirissä. 19. kesäkuuta 2005 paraadin jatkoksi järjestettiin festivaali Karhumäessä, missä sijaitsee mielenkiintoinen sotahistoriallinen muistomerkki – suomalaisten puolustuslinnoitteiden muistoalue.
Joulukuussa 1941 Karhumäen valloittamisen jälkeen suomalaisten sotajoukkojen johtokunta päätti rakentaa kaupunkiin vahvan puolustuslinnoitusalueen. Vuoden 1944 keskivaiheessa kaikki kaupunkia kolmelta puolen hallitsevat kukkulat oli muutettu näkymättömiin tukipisteisiin. Niitä oli hakattu kallioihin, minkä vuoksi ne ovatkin hyvin säilyneet. Taistelujen aikana tämä puolustuslinja jäi periaatteessa käyttämättä. Kesäkuussa 1944 kolmepäiväisten lakkaamattomien taistelujen jälkeen neuvostojoukot valloittivat Karhumäen.
|
| Karhumäki. Festivaalit, 2005
© Elena Balikova |
Nykyaikaan asti säilyneitä tulipesäkkeitä, kasarmeita, väestönsuojia ja kivisiä panssarintorjuntalaitteita saa nähdä "Karhumäen puolustuslinja"-kierroksen aikana.
Vuonna 1944 käytyjen kesäkuun taistelujen muistoksi Lysuha- tunturin puolustus- alueella yleisöllä oli mahdollisuus tutustua festivaalin perinnemukaiseen sotahistorialliseen rekonstruktioon. Petroskoin ja Pietarin sotahistoriaharrastajaklubit esittivät Puna-armeijajoukkojen linnoitusalueen valloittamista. Taisteltiin suomalaisien sotilaiden puolustamasta tulipesäkkeestään. Kuten vuonna 1944, punaiset voittivat ja katsojat riemukkaasti huusivat "Hur-raa".
|
| Karhumäki. Festivaalit, 2005
© Elena Balikova |
Tärkeimpinä festivaalivieraina olivat tietenkin veteraanit. Eivät monet valitettavasti päässeet tulemaan. Petroskoista tuli Ritshard Bronislavovitsh Janusik, joka oli osallistunut Karhumäen vapauttamiseen. Hän ei ollut käynyt täällä 60 vuoteen ja mielenkiinnollaan seurasi tapahtumia. Ritshard Bronislavovitshin mukaan tällaiset tapahtumat ovat hyvin tärkeitä nuorison isänmaallishenkistä kasvatusta varten.
Festivaalin yhteydessä järjestettiin "Sukupolvien vuorokeskustelu". Siihen tilaisuuteen osallistui sodan aihetta käsitteleviä Suuren Isanmaallisen sodan veteraaneja, viestintävälineiden, paikallisen itsehallinto- ja valtionvaltaelinten sekä yhteiskuntajärjestöjen edustajia, koululaisia ja ylioppilaita. Veteraanit muistelivat sotaa, puheitaan pitivät myös sodan lapset – "Äänisentakainen maa"- seuran puheenjohtaja Ivan Aleksejevitsh Kostin sekä kirjailija ja tulkki Armas Mishin. Koululaiset kertoivat omista isoisistään, lukivat sepittämiään runoja. Heidän esityksiään seurasi elektroninen säestys.
|
| Karhumäki. Festivaalit, 2005
© Elena Balikova |
"Karjalan rajat"- festivaalin tarkoituksena on se, että ihmiset ymmärtäisivät sotilaiden senaikaiset tunteet ja olisivat ylpeät heidän sankariteoista ja tajuaisivat, ettei sitä sotaa enää ikinä tapahtuisi.
Festivaalin järjestivät Tasavallan kulttuuriperinnekohteiden valtionsuojelukeskus Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön avulla, Karhumäen piirin paikallinen itsehallintojohtokunta ja Karhumäen kaupunkimuseo.
Karjalan Tasavallan kulttuuriministeriön historian ja kulttuurin muistomerkkien suojelun ja käytön keskuksen lehdistöpalvelu
|